Sådan gør du dig klar til at tage prøven om medborgerskab

Hvert år tager mange mennesker prøven om medborgerskab for at kunne opnå en række fordele ved at bosætte sig, arbejde, eller have familie i Danmark. Men hvad drejer prøven sig egentlig om? Og hvordan bliver man godt klar til selve dagen? Og er det overhovedet denne prøve som du skal tage i din specifikke situation?

 

Formålet med denne tekst er at du kan få styr på alt det vigtige med hensyn til medborgerskabsprøven, og vi klæder dig så godt på som vi kan. Held og lykke!

Kort om medborgerskabsprøve og statsborgerskab

Hvis du allerede nu er klar over du skal tage medborgerskabsprøven, kan det være en god idé at starte med at studere så tidligt som muligt. Der er nemlig hele 25 forskellige emner testen kan omhandle, og emnerne spænder vidt, fra politik og folketinget, til religion og fritidslivet. 

 

I modsætning til hvad mange tror, er indfødsretsprøven ikke det samme som medborgerskabsprøven, og du skal derfor være sikker på hvilken af disse prøver du ønsker. Kort sagt man man opdele prøverne ved at stille spørgsmålet om du ønsker at blive dansk statsborger, eller om du blot ønsker permanent opholdstilladelse i Danmark.

 

Hvis du svarer ja til det første spørgsmål skal du bestå en indfødsretsprøve. Hvis du i stedet ønsker at kunne blive boende i Danmark efter et turist visum eller lignende er udløbet, så skal du tage prøven om medborgerskab. 

Hvordan øver man sig til en medborgerskabsprøve?

Øvelse gør mester. Ved at sætte dig godt ind i materialet får du ikke kun de bedste chancer for at bestå prøven, du bliver også bedre bekendt med danskernes vaner, værdier og kultur. 

 

Jo før du starter, jo bedre stillet vil du være når dagen endelig kommer, og du har 30 minutter til at besvare de 25 spørgsmål omkring emner der gælder.

Selvstudie

Hvis du ønsker at studere på egen hånd, er det første du bør gøre at anskaffe dig det officielle læremateriale. Linket her peger på en PDF fil du kan gemme på din mobil eller computer, og så gennemlæse når du ønsker det. 

 

Denne officielle guide er på hele 125 sider, og kommer i dybden på alle de 25 forskellige emner du kan risikere at blive spurgt ind til. 

 

Vi anbefaler at du læser materialet fra start til slut, og at du især øver dig på de såkaldte fakta-ark, da de er skræddersyet til netop dette formål. 

Kurser eller undervisning

Der findes forskellige andre måder hvorpå du kan studere til medborgerskabsprøven. For eksempel afholder mange sprogskoler og institutioner kurser for elever der ønsker at studere på en fokuseret og effektiv måde.

 

Der findes også enkelte selvstændige undervisere der tilbyder deres erfaring og ekspertise med enkeltundervisning eller undervisning i mindre grupper, alt afhængigt af hvor i landet du befinder dig. 

 

Vær dog opmærksom på at den førnævnte PDF guide er det eneste officielle materiale der er udgivet af staten, og at eventuelle undervisere eller kurser godt kan have deres eget uofficielle materiale.

Sådan foregår prøven

Du skal i god tid inden prøve tilmelde dig til medborgerskabsprøven, der ikke bliver afholdt særligt ofte, og kun har et begrænset antal pladser. Derfor er det vigtigt at booke så hurtigt som muligt, så du ikke skal vente forgæves i flere måneder.

 

Selve prøven tager 30 minutter, og du skal som nævnt tidligere besvare 25 spørgsmål. Du må højst have 5 forkerte svar. Det koster 825 DKK i prøvegebyr, som skal betales uanset om du består eller dumper. Det er Udlændinge og Integrationsministeriet der står for prøven.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Add Comment *

Name *

Email *